>

Sidor

perjantai 4. helmikuuta 2022

Vadelma-Valkosuklaablodiet (Gluteeniton)

 


Perjantain taikinaterapian tuotoksena syntyi vadelma-valkosuklaablondieita. Jos joku ei tiedä, että mikäs hitto se blondie oikein on, niin tämä leivonnainen on brownien vaaleahipiäinen serkku.
Kuten browniekin, ovat blondiet varma makeannälän tappaja.
Tarkoituksena on saavuttaa hieman tahmea sisus - ei kuitenkaan raaka.
Tämän täydellisen koostumuksen saavuttaminen riippuu niin käyttämästäsi jauhoseoksesta, vuuan koosta, kuin omasta uunistasikin.
Ei kuitenkaan hätää, jos blondie karkaa hieman kypsemmäksi, kuin olisi tarkoitus - on se silti herkullista ja herkuttelun arvoista.



Vadelma-Valkosuklaablondiet (Gluteeniton)

(n.12 palaa)


-200g valkosuklaata
-150g voita
- 1 tl vaniljasokeria
- 0,75dl sokeria
- 0,5 tl kardemummaa
- 1/2 sitruunan kuoriraaste
-2-2,5 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
(määrä riippuu käyttämästäsi seoksesta, esim Sunnuntai 2dl, Pirkka 2,5dl)
-3 kananmunaa
- 1 tl leivinjauhetta
- n. 200g vadelmia


-Laita uuni lämpiämään 170-asteeseen.
- Vuoraa noin 20x20 cm vuoka leivinpaperilla.
-Rouhi valkosuklaa, ota syrjään noin 50g taikinan päälle ripoteltavaksi.
- Sulata voi mikrossa.
- Kaada valkosuklaa (n.150g) voin joukkoon ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut.
- Mittaa joukkoon sokerit, sitruunan kuoriraaste sekä kardemumma.
- Lisää taikinan joukkoon vuorotellen kananmunat sekä jauhoja.
- Kääntele joukkoon lopuksi leivinjauhe.
- Kaada taikina vuokaan ja tasoita kevyesti.
-Ripottele taikinan pinnalle valkosuklaarouhetta sekä vadelmat.
-Paista blondieta n. 20-30 minuuttia uunin keskitasolla.
- Valmiin blondien tulisi olla päältä hieman kullanruskea, sisältä kuitenkin vielä aavistuksen tahmea.
- Anna blondien jäähtyä ennen leikkaamista.




lauantai 15. tammikuuta 2022

Kebabpiirakka (Gluteeniton)



Ukkoni kysyi viime lauantaina, että mitäs oikein leivon kun kuuli minun tolskaavan keittiössä. Vastasin, että "Saunapiirakkaa". Jaa, että mitä?

Meillä on lauantaisin saunavuoro ja monasti lauteilla hikoilun jälkeen tekeekin mieli jotakin suolaista syötävää. Olenkin siis jo monena viikonloppuna leiponut jonkinlaisen suolaisen piirakan ja niiden yhteisnimitykseksi on muotoutunut saunapiirakka. Joskus suunnittelen etukäteen täytteet ja joskus teen niistä aineksista, mitä kaapeista sattuu löytymään.

Tämä kebabpiirakka oli eräänlainen hävikkipiirakka, sillä jääkaappiin oli jääny kebabpussin jämä sekä dippiä - siitäpä piirakkaa vääntämään. Lisäksi hieman paprikaa ja tomaatteja.



Kebabpiirakka (Gluteeniton)


Pohja:

- 150g pehmeää voita
- 4 dl gluteenittomia jauhoja (esim. Sunnuntain tumma)
- ripaus suolaa
- 1 kananmuna


Täyte:

- 2 dl kermaviiliä
(- 1 dippipussi esim ranch, taco tai jokin muu)
- 2 dl juustoraastetta
- n. 100g kebabia
- 1 kananmuna
- 1/2 makea paprika
- muutama kirsikkatomaatti
(- 1/2 punasipuli)
- maun mukaan suolaa ja pippuria
- chilihiutaleita
- ripaus oreganoa


- Aloita piirakan valmistaminen pohjataikinan tekemisellä.
- Nypi kulhossa 3 dl jauhoja, voi ja suola.
- Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi.
- Vaivaa joukkoon vielä 1 dl jauhoja.
- Laita taikina jääkaappiin noin kymmeneksi minuutiksi.
- Voitele noin 24 cm ø vuoka ja painele piirakkataikina tasaisesti pohjalle ja reunoille.
- Pilko paprika, tomaatit ja punasipuli.
-Sekoita kaikki täytteen ainekset kulhossa keskenään, mutta jätä kananmunan lisääminen viimeiseksi.
- Maista täytetää ennen kananmunan lisäämistä, tarvitseeko lisätä suolaa tai muuta?
- Muista, että kebab, dippi ja juustoraaste ovat jo itsessään suolaisia.
- Kaada täyteseos piirakkapohjan päälle.
- Paista piirakkaa noin 35 minuuttia 200-asteisessa uunissa, tai kunnes piirakka on saanu kauniin värin.
- Tarjoa esimerkiksi raikkaan salaatin kanssa.