>

Sidor

lauantai 30. toukokuuta 2020

Tahmapullat (Gluteeniton)




Tahmapulla on amerikkalainen makea pullaherkku, jossa maistuu kinuski ja suutuntumaa antaa pekaanipähkinä.
Pullat paistetaan pellillä lähekkäin, jotta ne saa sitten mukavasti repiä irti toisistaan.
Tässä minun versioni näistä tahmaisista pullista gluteenittomasti.



Tahmapullat (Gluteeniton):


Pullataikina:

- 2,5 dl lämmintä vettä
- 1 tl psylliumia
- 25g tuorehiivaa
- 1 tl ksantaania
- 1 kananmunaa
- 0,75 dl sokeria
- 1 tl suolaa
- 1 rkl vaniljakreemijauhetta
- 1 tl kardemummaa
- n. 7 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Sunnuntai tai Semper)
- 80 g pehmeää voita


Täyte:

-100g pekaanipähkinöitä
-100g voita
- 1,5 dl fariinisokeria
- 2 tl kanelia

+ kanamuna voiteluun


Kinuski:

- 1,5 dl kuohukermaa
- 1 dl fariinisokeria
- ripaus suolaa



-Rouhi pähkinät.
- Sekoita kulhossa pehmeän voin joukkoon fariinisokeri ja kaneli.
 - Liuota hiiva lämpimään veteen ja lisää psyllium.
- Anna seoksen turvota noin viitisen minuuttia.
- Lisää joukkoon kaikki loput aineet.
- Vaivaa taikinaa ensin 2 minuuttia hiljaisella teholla ja sen jälkeen vielä 6-8 minuuttia nopeammalla teholla, jotta taikina saa kunnollisen rakenteen.
- Taikina kannattaa tehdä yleiskoneella, jolloin saat parhaan tuloksen aikaiseksi.
- Valmis taikina pitäisi olla hieman tahmeaa, mutta sen ei tulisi tarttua käsiin.
- Jauhota pöytää kevyesti ja kippaa taikina pöydälle.
- Kaulitse taikinasta noin 1,5 cm paksuinen levy.
- Levitä levyn päälle fariini-voi seos ja rouhitut pähkinät.
- Rullaa taikina melko tiukaksi rullaksi.
- Jos tuntuu, että taikina meinaa tarttua pöytään kiinni,voit käyttää rullauksessa apuna esimerkiksi paistinlastaa tai leivontaraappaa.
- Jaa rulla kahteentoista osaan.
- Nostele pullat voideltuun vuokaan, tai leivinpaperin päälle pellille melko lähelle toisiaan.
- Litistä pullia hieman.
- Kohota pullia 20-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, tai kunnes pullat ovat selvästi kohonneet.
- Voitele pullat.
- Paista pullia 185-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, tai kunnes pullat ovat kypsiä ja saaneet kauniin värin.
- Anna pullien hieman jäähtyä ja valmista niiden päälle kinuski.
- Keitä pienessä kattilassa kermaa ja fariinisokeria noin viitisen minuuttia, tai kunnes seos hieman saostuu.
- Mausta kinuski ripauksella suolaa.
 - Valuta kinuski pullien päälle.



lauantai 16. toukokuuta 2020

Currykana-Piirakka (Gluteeniton)



Kemissä asuessani tilasin lähes aina sellaista Currykana-pitsaa, johon en ole törmännyt missään muulla. Se sisälsi hieman lättypaikasta riippuen persikkaa tai ananasta, jalopenoja, fetaa, kanaa ja aivan törkyhyvää currymajoneesia.
Aloin kaipailemaan näitä pitsan makuja ja pyöräytinkin ne piirakaksi - ja muuten, toimii!


Currykana-Piirakka (Gluteeniton):


Pohja:

- 150g pehmeää voita
- 4 dl gluteenittomia jauhoja (esim. Sunnuntain tumma)
- ripaus suolaa
- 1 kananmuna


Täyte:

- n. 100g kypsää kanaa nyhdettynä
(tähän käy hyvin myös esimerkiksi kanasäilykkeet tomaattikastikkeessa)
- aurinkokuivattuja tomaatteja maun mukaan
- n. 100g fetaa tai salaattijuustokuutioita
- n. 100g persikkakuutioita
- jalapenoja maun mukaan
- 2 dl mozzarellaraastetta
- ½ tl oreganoa
- ½ tl suolaa
- ½ tl pippuria
- ripaus currya
- 2 dl ruokakermaa
- 1 kananmuna


Päälle:

- 1 dl majoneesia
- 1 tl currya
- ripaus suolaa
- hunajaa maun mukaan


- Aloita piirakanvalmistaminen pohjataikinan tekemisellä.
- Nypi kulhossa 3 dl jauhoja, voi ja suola.
- Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi.
- Vaivaa joukkoon vielä 1 dl jauhoja.
- Laita taikina jääkaappiin noin kymmeneksi minuutiksi.
- Voitele noin 24 cm ø vuoka ja painele piirakkataikina tasaisesti pohjalle ja reunoille.
- Täytä piirakka kanalla, feta- ja persikkakuutioilla, jalapenoilla ja pienityillä aurinkokuivatuilla tomaateilla.
- Sekoita kulhossa keskenään ruokakerma, kananmuna ja mausteet.
- Kaada kerma-munaseos piirakan päälle.
- Kuorruta juustoraasteella.
- Paista piirakkaa noin 25-30 minuuttia 200-asteisessa uunissa, tai kunnes piirakka on saanu kauniin värin.
- Sekoita kulhossa keskenään majoneesikastikkeen ainekset.
- Anna piirakan jäähtyä ennen majoneesikastikkeen lisäämistä.