>

Sidor

keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Gluteenittomat Churrot




Kai muistatte vielä Serranon perheen? Fiti ja Santi toivat tullessaan aamuisin churroja aamiaiselle ja kuvittelin,
että saatoin tuntea niiden tuoksun telkkarin välityksellä.
En ole koskaan maistanut normaaleita versioita, mutta nämä ainakin olivat hyviä ja sopivat mainosti vapun juhlintaan munkin korvikkeena, tai kaverina.



Gluteenittomat Churrot:


Taikina:
- 2,5 dl vettä
- 100g voita
- ripaus suolaa
- ½ tl vaniljasokeria
- 2,5 gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta tai esim pulla&munkki mixiä
- 2 kananmunaa


Paistamiseen:
- 0,5 litraa auringonkukkaöljyä


Pintaan:
- 1 rkl kanelia
- ½ dl sokeria



- Mittaa pieneen kattilaan vesi, voi, suolaripaus ja vaniljasokeri.
- Kiehauta seos ja siirrä pois liedeltä.
- Lisää joukkoon jauhot ja sekoita kunnes seoksesta muodostuu kiinteä taikinapallo.
- Anna taikinan jäähtyä hetki ja sekoita joukkoon kananmunat.
- Siirrä taikina pursotinpussiin. 
(Käytä halutessasi tiheää tähtityllaa, jos haluat churroihin tyypillisen pintakuvion.)
- Kuumenna öljy pienessä kattilassa noin 175-asteiseksi.
- Pursota taikinasta tankoja öljyyn, käytä taikinan katkaisuun apuna saksia.
- Paista churrot molemmin puolin kullanruskeiksi.
- Nosta paperin päälle jäähtymään.
- Pyörittele lämpimät churrot kanelisokerissa.



maanantai 20. huhtikuuta 2020

Vaniljaiset Voisilmäpullat (Gluteeniton)





Näin jokin aika sitten unta pehmoisista ja kimmoisista gluteenittomista pullista, ja jokainen joka on gluteenittomia pullia syönyt, tietää varmasti että ne saattavat olla monesti hieman tiiviitä ja kovettuvat nopeasti. Noh, unesta intoutuneena aloitin pullataikinakokeilut - tässä tulos. Luulenpa, että omalla kohdallani ainakin se täydellinen pullataikina on löytynyt. Nämä pullat ovat pehmeitä vielä seuraavana päivänäkin ja myös pakastamisen jälkeen maistuvat oikein hyvin.
Tällä ohjeella saat noin kaksi pellillistä muhkeita pullia.



Vaniljaiset Voisilmäpullat (Gluteeniton):


Voisilmätäyte:

- 300g pehmeää voita
- 83g sokeria
- 50g vaniljakreemijauhetta


Pullataikina:

- 5 dl lämmintä vettä
- 2 tl psylliumia
- 50g tuorehiivaa
- 2 tl ksantaania
- 2 kananmunaa
- 1,5 dl sokeria
- 2 tl suolaa
- 2 rkl vaniljakreemijauhetta
- 2-3 tl kardemummaa
- n. 14 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Sunnuntai tai Semper)
- 150 g pehmeää voita

+ voiteluun kananmuna ja hieman vettä
+ päälle hieman sokeria



- Valmista ensin voisilmätäyte vatkaamalla kaikki täytteen ainekset tasaiseksi massaksi.
- Laita täyte pursotinpussiin ja sivuun odottamaan.
- Liuota hiiva lämpimään veteen ja lisää psyllium.
- Anna seoksen turvota noin viitisen minuuttia.
- Lisää joukkoon kaikki loput aineet.
- Vaivaa taikinaa ensin 2 minuuttia hiljaisella teholla ja sen jälkeen vielä 6-8 minuuttia nopeammalla teholla, jotta taikina saa kunnollisen rakenteen.
- Taikina kannattaa tehdä yleiskoneella, jolloin saat parhaan tuloksen aikaiseksi.
- Valmis taikina pitäisi olla hieman tahmeaa, mutta sen ei tulisi tarttua käsiin.
- Kaada taikina pöydälle ja jaa taikina haluamasi kokoisiin osiin, käytä muotoiluvaiheessa kuitenkin mahdollisimman vähän jauhoja.
- Pyöritä pullat pyöreiksi ja asettele pellille.
- Kohota pullia 20-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, tai kunnes pullat ovat kohonneet kaksinkertaisiksi.
- Ota pullat kohotuksesta ja väännä uuni lämpenemään 225-asteiseksi.
- Voitele pullat muna-vesiseoksella ja pursota jokaiseen pullaan voisilmätäytettä.
- Ripota päälle vielä hieman sokeria.
- Paista pullia 8-10 minuuttia pullien koosta riippuen.




perjantai 10. huhtikuuta 2020

Pienet Sitruuna-Marenkitortut (Gluteeniton)





 Oikein ihanaa pääsiäistä, kaikesta huolimatta!

Itsestä ainakin on tuntunut toisaalta ahdistavalta kaikki nämä rajoitukset ja pelko siitä sairastuuko itse, tai sairastuttaako vaikkapa tietämättään muita kauppareissulla. Hui.
Toisaalta taas on ollut mukavaa leipoa ja kehitellä kaikenlaisia reseptejä, kun ei ole voinut mihinkään lähteä.

Tätä tilannetta ja pääsiäistä piristämään tein pieniä pirteitä makupaloja, Sitruuna-Marenkitorttuja, jotka voit tehdä sekä gluteenittomasti että "normaalisti" vain vaihtamalla muruseoksen keksit mieleisiisi.



Pienet Sitruuna-Marenkitortut (Gluteeniton):




Pohjiin:

- 200g gluteenittomia keksejä
(esim. 100% kaurakeksit, gluteenittomat digestivet)
- 90g voita


Täytteeseen:

- 1 purkki kondensoitua maitoa
- 1 ison sitruunan raastettu kuori sekä mehu
- ½ tl vaniljatahnaa tai -siemeniä
- 1 muna + 2 keltuaista


Marenki:

- 2 valkuaista
- 1 dl sokeria


- Murskaa keksit hienoksi joko käsin tai monitoimikoneessa.
- Sulata voi ja sekoita keksimurun kanssa.
- Öljyä/voitele 10 muffinssipellin koloa ja painele keksiseosta kolojen pohjalle ja reunoille.
- Paista pohjia 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
- Jos käy niin, että pohjat kuohuvat ja menettävät muotonsa uunissa, voit hieman muotoilla niitä lusikalla takaisin siistimmäksi.
- Sekoita kulhossa keskenään täytteen ainekset.
- Jaa täyte pohjien päälle.
- Paista torttuja vielä 12 minuuttia.
- Anna torttujen jäähtyä ennen koristelua.
- Vatkaa valkuaisia ja sokeria vesihauteen päällä kulhossa, kunnes marenki on noin 65-asteista.
- Ota kulho syrjään ja jatka vatkaamista kunnes marenki on sopivan jämäkkää ja kiiltävää.
- Pursota marenkia torttujen päällä ja tohota halutessasi marenkiin kaunis karamellisoitu pinta kaasupolttimella.