>

maanantai 28. heinäkuuta 2014

Moussaka


Kreikassa käydessäni....hmm..noh, useampia vuosia sitten maistoin ensimmäisen kerran moussakaa ja ehkä pieneksi yllätyksekseni pidin siitä. Nytkun ajattelee, niin mitäs tässä ei ole pitämistä, miltei samanlainen vuokaruoka, kuin lasagne, mutta ilman pastalevyjä! Muutaman kerran olen moussakaa tehnyt, ja nyt ajattelinkin, että voisin innostaa teidätkin mahdollisesti kokeilemaan. Moussakaa, niinkuin lasagneakin, voi tehdä lähes miten haluaa...jotkun käyttävät munakoison seurana perunaa tai kesäkurpistaa ja jotkut tekevät pelkän valkokastikkeen juustokastikkeen sijaan. Mutta...tässäpä olisi nyt tämä minun simppeli ja maistuva versioni! :--)



Moussaka:


- 1-2 munakoisoa


Jauhelihakastike:

- 400g jauhelihaa (mieluiten lampaan, mutta muutkin käyvät mainiosti)
- 1 tölkki/purkki tomaattimurskaa (yrteillä tai ilman)
- ripaus kanelia
- suolaa
- pippuria
- ½ tl sokeria
- ½ tl savupaprikajauhetta
- 1 sipuli
- 1-2 valkosipulin kynttä
- 1 tl kuivattua oreganoa
- 1 tl kuivattua basilikaa (voit myös laittaa näiden sijasta 2 tl pitsamaustetta)
(- tilkka kermaa, jos haluat pehmeämmän makuista kastiketta.)

Juustokastike:

- 4 rkl öljyä, voita tai margariinia
- 4 rkl jauhoja
- 6 dl maitoa
- 2 dl juustoraastetta (esim mozzarellaraastetta) + 1 dl kuorrutteeksi
- valkopippuria
- suolaa
- muskottia ripaus



-Aloita viipaloimalla munakoiso ja itkettämällä ne...elikkä siis ripottele viipaleille suolaa ja anna itkeä tihrustaa sen aikaa, kun valmistat jauhelihakastikkeen.
- Kuullota sipulia ja valkosipulia pannulla pienessä määrässä öljyä, lisää sekaan jauheliha.
- Kun jauheliha on hieman ruskistunut, lisää mausteet ja tomaattimurska (+kerma).
- Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai muita mausteita.
- Pyyhi munakoisojen kyyneleet talouspaperilla ja lirauta niiden päälle hieman öljyä.
- Paista munakoisoja pannulla hetki, jotta ne pehmenevät hieman.
- Aloita juustokastikkeen valmistus sulattamalla voi kattilassa.
- Lisää jauhot ja sekoita.
- Kaada sekaan nyt maito kahdessa erässä, kokoajan vispilällä sekoittaen.
- Nyt olisi juustoraasteen vuoro -> sekoita kunnes juusto on sulanut maidon joukkoon ja kastike on paksuuntunut.
- Lisää mausteet.
- Tarkista maku.
- Voitele keskikokoinen uunivuoka kevyesti öljyllä.
- Lado vuokaan kerroksittain munakoisoa, jauhelihakastiketta ja juustokastiketta.
- Jätä päällimäiseksi kerrokseksi juustokastiketta.
- Ripottele päälle vielä juustoraastetta ja halutessasi hieman kuivattua oreganoa.
- Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...